Filippinerne

 

Filippinerne Flag Medium

Republikken Filippinerne er en østat i Asien, medlem af ASEAN. Landet har både været under spansk herredømme og amerikansk herredømme, indtil 1946 hvor landet blev selvstændigt.

Filippinerne er en ø-gruppe bestående af 7107 øer, dækkende et areal på 300.000 km2, ca. 7,5 gange større end Danmark, der dækker et areal på 43.100 km2.

Klimaet er er varmt, fugtigt, tropisk med en gennemsnits temperatur på 26.5 grader C. der er varmt fra marts til juni regntid fra juni til november og køligt fra december til februar.

Historie

I 1521 opdagede en spansk ekspedition øerne og opkaldte landet efter den spanske konge Filip d. 2. I 1565 blev landet erklæret for spansk koloni, og hurtigt blev katolicismen indført i størsteparten af de centrale og de nordlige områder i øriget. Den største modstand kom fra Mindanao i det sydlige Filippinerne, hvor en stor del af befolkningen også i dag er muslimer.

På øen Mindanao kæmper muslimerne for en selvstændig stat, og der er jævnligt sammenstød mellem den muslimske guerillabevægelse og militæret.  

Filippinerne var under spansk styre frem til slutningen af 1800-tallet, hvor Spanien tabte den Spansk-Amerikanske krig og solgte blandt andet Filippinerne til amerikanerne. Filippinerne bliver lovet fuld uafhængighed i 1935 af amerikanerne, men under den 2. Verdenskrig bliver Filippinerne besat af et brutalt japansk militært styre. Derfor opnår Filippinerne endeligt selvstændighed i 1946.

Store udfordringer

Siden sin selvstædighed og frem til i dag har Filippinerne været plaget af forskellige problemer såsom korruption, militære kup, finansielle kriser og kampe mod militære oprørsgrupper. Korruptionen er også medvirkende til at udenlandske virksomheder er forsigtige med at investere. 

Til sammenligning ligger Danmark på 1. pladsen på korruptionsindekset, mens Filippinerne ligger nr 94 ud af 177 lande (Transparency International 2013).   

Filippinerne er en republik med en kongres og et senat efter amerikansk forbillede, og siden 2010 har Benigno Aquino III siddet som præsident.

Befolkningen

Befolkningstallet er ca. 105 millioner med en befolkningstilvækst på 2 %, og alene i hovedstaden Manilla bor der ca. 12 millioner mennesker. 40 % af befolkningen lever for under 2 USD om dagen Befolkningen er overvejende katolsk 83 %, 5 % er muslimer og 12 % øvrige som buddhister, baptister, pinsebevægelsen m.fl.

10 % af befolkningen bor og arbejder udenfor landets grænser, og senest er der registreret filippinere i 214 lande. I Danmark bor der ca. 7000 permanent og 3000 midlertidigt, som typisk er au pairs og sømænd på danske skibe. Disse migranter sender mange penge hjem til Filippinerne, f.eks. i 2012 blev der sendt 21 billioner USD af de officielle kanaler og 8 billioner USD af de uofficielle kanaler i alt svarende til 13.5 % af BNP.

Naturkatastrofer

Foruden de ovennævnte problemer er Filippinerne også et af de lande der er mest udsat for naturkatastrofer såsom jordskælv, vulkanudbrud og supertyfoner. Eksempelvis rammes Filippinerne årligt af 15 til 19 tyfoner, hovedsageligt i den nordlige og centrale del af landet, med store ødelæggelser til følge: oversvømmelser, mudderskred og ødelagt infrastruktur.